Na obnove vojenských cintorínov bude pracovať mládež i nemeckí vojaci

04.04.2010 Prešov

Prešov 4. apríla (TASR) – Spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku vyšle koncom júna do Nemeckej spolkovej republiky 20 mladých ľudí, ktorí budú dva týždne pracovať na úprave cintorínov, na ...
Podpredseda spoločnosti Michal Bochin dnes informoval TASR, že na tejto činnosti sa budú slovenskí študenti podieľať spolu so svojimi rovesníkmi z ďalších krajín Európskej únie, Ruska a Ukrajiny.
\"Medzinárodný mládežnícky tábor budeme organizovať od 31. júla do 12. augusta aj na našom území. Vyše 35 mladých ľudí zo Slovenska, Nemecka, Česka, Francúzka a Portugalska bude pracovať na obnove vojenského cintorína vo Važci, \" konštatoval Bochin.
Podobne ako v predchádzajúcich rokoch sa budú počas letných mesiacov konať brigády aj na ďalších vojenských cintorínoch z 1. a 2. svetovej vojny na východnom Slovensku. Na ich obnove budú pracovať dôstojníci a poddôstojníci nemeckých ozbrojených síl. Od júna do augusta sa na Slovensku vystrieda viac ako 50 vojakov Bundeswehru, ktorí sú príslušníkmi leteckých zložiek, vojenskej polície i pozemných jednotiek.
Pobyt vojakov i samotné obnovy cintorínov v Medzilaborciach, Čabinách a Hunkovciach bude finančne zabezpečovať Nemecký ľudový zväz starostlivosti o vojnové hroby.
Práce sa uskutočňujú od roku 2001 na základe Dohody medzi vládou SR a nemeckou vládou o vojnových hroboch. Každoročne sa na nich zúčastňuje v priemere 40 príslušníkov nemeckých ozbrojených síl. Odhaduje sa, že len na území Prešovského kraja sa nachádza približne 326 vojenských cintorínov z 1. svetovej vojny, na ktorých nie sú pochovaní len vojaci nemeckej armády, ale aj príslušníci rakúsko-uhorských, ruských, rumunských a talianskych vojsk.
 

Vyberte región